Szent Erzsébet-napi körlevél 2013

Szent Erzsébet

Szent Erzsébet

Kedves Testvérek!

A hétköznapi események nap mint nap szembesítenek mindannyiunkat azzal a kereszttel, amit családok milliói hordoznak a világon és a neve: szegénység. Olyan időket élünk, amikor nem csak Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepe figyelmeztet bennünket a felebaráti szeretet jótékonykodó példájának a követésére. Egyházunk segélyszervezete a Katolikus Karitász – amely az Egyház nevében és az evangélium szellemében teszi a jót több mint 80 éve hazánkban – Árpád-házi Szent Erzsébet oltalma alatt áll. Az ő közbenjárását kéri az a közel tízezer önkéntes, akik több mint 800 plébánián segítenek a rászorulókon.

Sok országra, így hazánkra is érvényesek a Szentatya szavai: a gazdasági világválság sokakat sodort a munkanélküliség által a nélkülözésbe, a szegénységbe, a hajléktalanságba. Másokat azok a természeti katasztrófák tettek kiszolgáltatottá, amelyek idén sem kerültek el bennünket és nagy erőpróba elé állították nemzetünket. Természeti katasztrófák idején mindig elsőként van ott a Karitász a segítők között. Idén a tavaszi rendkívüli hideg időjárásnál, földrengésnél és a történelmi árvíznél is jelen voltak, jelenleg is tart még az árvíz sújtotta otthonok felújítása.

A Karitász munkája során kiemelten foglalkozik az idősekkel és betegekkel, a gyermekes családokkal, a hajléktalanokkal, a szenvedélybetegekkel, a testi-szellemi fogyatékkal élőkkel, a nemzeti kisebbségekkel, a menekültekkel és a bevándorlókkal.

Harmadik éve működik a Karitász Krízissegély programja, amellyel az egzisztenciálisan kritikus helyzetbe került családokat támogatják gyógyszerrel, élelmiszerrel, ruhával, bútorokkal, rezsi hozzájárulással, lakbérrel, fűtéssel, lakhatással.

A megszületendő életet támogatva inkubátorokat ajándékoztak kórházainknak, súlyos beteg gyerekeket támogattak, steril szobát építettek az otthoni felépüléshez.

Szegénysorban élő családok gyermekeinek ezreit táboroztatták a nyáron és több ezer családot segítettek iskolakezdési támogatással. Megváltozott munkaképességűeknek munkalehetőséget teremtettek saját intézményeinkben.

Országszerte nyolc központban segítik a szenvedélybetegeket és családjaikat a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálataikon keresztül, és felvilágosító-megelőző munkával vigyáznak fiataljainkra a kábítószerek csábításai közepette.

Fedél nélkül élő embertársainkat támogatják, étkeztetik, segítve őket visszatalálni a normális életbe. Önfenntartó programokat szerveznek: országszerte vetőmagokat adva a rászoruló családoknak.

Még sokáig folytathatnánk a felsorolását mindannak, amit az Egyház tesz a Katolikus Karitász által.

Ez a nagy kihívást jelentő munka azért valósulhatott meg, mert az elmúlt évben a templomi adománygyűjtések alkalmával híveink nagylelkűen támogatták a Karitász szolgálatát. Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódva Egyházunk külön is háláját fejezi ki a Katolikus Karitász minden munkatársának, önkéntesének és támogatójának. Ha valaki önkéntesként szeretne kapcsolódni ebbe a nemes munkába, a plébániákon érdeklődhet a helyi lehetőségekről.

Ismét bizalommal kérjük híveinket, hogy november 24-én, vasárnap perselyadományaikkal is segítsék Egyházunk karitatív szolgálatát és munkáját. Ezekből az adományokból tudjuk segélyszervezetünk által támogatni a rászoruló magyar családokat.

Az idei esztendőben advent 3. vasárnapján, december 15-én „Jónak lenni jó” mottóval a közmédia egész napos adománygyűjtéssel támogatja a Karitász rászorulók megsegítéséért végzett munkáját. Kérjük, hogy minél többen csatlakozzanak a jótékonysági naphoz.

A köszönet és hála szavai mellett, a Szentatya szavai kísérjék jótetteinket és adományainkat, amelyeket a rászorulók megsegítésére ajánlunk fel: „Assisi szent Ferenc nevében ezt mondom: nem tudok adni nektek sem aranyat, sem ezüstöt, de tudok adni valamit, ami ezeknél sokkal értékesebb, Jézus evangéliumát… Az evangéliummal a szívetekben és kezetekben legyetek a hit tanúi. Vigyétek el Krisztust az otthonokba, hirdessétek őt társaitoknak, fogadjátok be és szolgáljátok a szegényekben. Legyetek az élet, a béke és a remény hírnökei.” (Ferenc pápa az umbriai fiataloknak, 2013. október 4.)

Budapest, 2013. Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepén

a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

Friss hírek:

Hirdetéseink (2018. október 28.)

Templomi hirdetéseink az évközi 30. vasárnaponTovább...

Hirdetéseink (2018. október 21.)

Templomi hirdetéseink az évközi 29. vasárnaponTovább...

Hirdetéseink (2018. október 14.)

Templomi hirdetéseink az évközi 28. vasárnaponTovább...

Ferenc pápa üzenete a missziós világnapra

Az Egyház 1926 óta minden év október utolsó előtti vasárnapján a missziókért és hithirdetőkért imádkozik Tovább...

Az Esztergom-Budapesti Érseki Főhatóság Körlevele

Mohos Gábor pápai káplán urat iliturgi címzetes püspökké és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezték ki Tovább...

Hirdetéseink (2018. október 7.)

Templomi hirdetéseink az évközi 27. vasárnaponTovább...

Hirdetéseink (2018. szeptember 30.)

Templomi hirdetéseink az évközi 26. vasárnaponTovább...

Hirdetéseink (2018. szeptember 23.)

Templomi hirdetéseink az évközi 25. vasárnaponTovább...

Hirdetéseink (2018. szeptember 16.)

Templomi hirdetéseink az évközi 24. vasárnaponTovább...

Hirdetéseink (2018. szeptember 9.)

Templomi hirdetéseink az évközi 23. vasárnaponTovább...

Meghallani, megfontolni, megélni az Úr hívását

Ferenc pápa üzenete a hivatások világnapjára Tovább...

Ferenc pápa nagyböjti üzenete

A gonoszság megsokasodása miatt sokakban kihűl a szeretet Tovább...

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus

Kongresszusért Tovább...

Ferenc pápa üzenete

a betegek 25. világnapjára Tovább...

Pápai üzenet

Őszentsége Ferenc Pápa üzenete a Béke 50. Világnapjának ünnepére Tovább...